Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Ε. Μ. Φόρστερ στην Αίγυπτο

Ο E. M Φόρστερ - στην Αίγυπτο

Forster: Alexandria - Ιστορία & ΟδηγόςΑίγυπτος - Νείλος, ΦελούκεςE. Morgan Forster 1911 Προσωπογραφία

Ενόσω βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια ως απεσταλμένος του Ε.Ε.Σ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ε.Μ. Φόρστερ, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Φάρος /Pharos, στα άρθρα του στη τοπική εφημερίδα "Αιγυπτιακός Ταχυδρόμος" και τα άρθρα αυτά ήταν μικρές ακτίνες φωτός πολιτισμού και ανθρώπινης κουλτούρας μέσα στο σκοτάδι του πολέμου. Ο Φόρστερ συνέχισε μ' αυτό το ψευδώνυμο στην Αγγλία μερικές φορές συντετμημένο ως "Φ". Πολλά από τα άρθρα συγκεντρώθηκαν στο τόμο Φάρος και Μικρός Φάρος (Pharos & Pharillon) στο τυπογραφείο Λέοναρντ και Βιρτζίνια Γουλφ Χόγκαρθ Πρες /Hogarth Press το 1920.

Κατά την εποχή που άφησε την Αλεξάνδρεια το 1919, ο Φόρστερ είχε ήδη τελειώσει το "Η "Αλεξάνδρεια: Ιστορία και Οδηγός" δημοσιευμένο στα 1922. Όλα αυτές οι όμορφες επιστολές (Belles lettres) σπινθηροβολούν από τη χαρά της ζωής με φωτογραφίες του στο μέρος των εικονογραφήσεων. Αποθανατισμένος με υγεία και ευτυχία, με τα βρεγμένα του μαλλιά από τη θάλασσα, ανακατωμένα από τον αέρα. Είναι μια ασυνήθιστη όψη του Φόρστερ με χαρούμενη, ανέμελης αισθαντικότητας, ζωντανή παρουσία.

Είχε λόγους να είναι ευχαριστημένος: Ζούσε μια ανεξάρτητη και δραστήρια ζωή. Η δουλειά του στα στρατιωτικά νοσοκομεία συχνά οδυνηρή και λυπητερή, είχε νόημα και τον απορροφούσε.

Στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη

Κ.Π. Καβάφης

Επίσης είχε πολλούς φίλους και αρκετές γνωριμίες ανάμεσα στους λογοτεχνικούς κύκλους, Αγγλόφωνους και διεθνείς της πόλης - ποιητές μεταξύ των οποίων και ο Κ. Π. Καβάφης του οποίου εισήγαγε τη γνωριμία στον Αγγλόφωνο κόσμο της Ευρώπης.

Γύρω στο 1917, σε ηλικία 37 ετών έδωσε τέλος στην σεξουαλική του καταπίεση. Η ερωτική ποίηση του Καβάφη ήταν ένα αντίδοτο στη δική του ιδιαιτερότητα - όχι σαν ένα άπιαστο προσωπικό ιδανικό, μια ονειροφαντασία, αλλά σαν μια εμπειρία που περιγράφεται στο μυθιστόρημα "Μωρίς" /Maurice, λίγο πριν τον πόλεμο.

Ο Μόργκαν Φόρστερ ήταν ερωτευμένος - ένας έρωτας με ανταπόδοση αλλά ήταν μυστικός, ένα ταμπού, ένας ομοφυλικός έρωτας δια μέσου των γενεών, εθνικών ορίων, εθνών, θρησκείας και τάξεων. Η εμπειρία αυτή θα είχε μια καταλυτική επίδραση στη ζωή και στο έργο του.

Έργο του Roger Fry προσωπογραφία Edward Mogan Forster 1911 - περισσότερα για Καβάφης εδώ


Aida Giuseppe Verdi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φυγή

Ανεκπλήρωτος Έρωτας Λαδοκούλουρα με μέλι Μάρω Κοντού 2 Χατζιδάκις Μούσχουρη στο Ηρώδειο 📜 περισσότερα για Μάνος Μάρω Κοντού 📜 περισσότερα για Μάρω Από το Μαθητικό Λεύκωμα: Ενθυμού και μη Λησμόνει πίνε τσάι με λεμόνι βούτα και παξιμαδάκι κι ενθυμού το Αγγελικάκι Φυγή Ζέστη, ζέστη, ζέστη λαδοκούλουρο με μέλι Σκάει ο τζίτζικας στο κλαδί Μα εσύ προκύπτει να' σαι 'κει. Που είναι ο υποχθόνιος, καιρός ο καταχθόνιος Όλα ησυχάζουν στη σκιά σα να μην υπήρχαν πουθενά. Ακόμη και τα λόγια ψέμα να μοιάζουν τώρα πατήματα στην άμμο ακόμα εσένα ψάχνω. Λόγια μεγάλα και ωραία που τα 'παμε συ και 'γω παρέα τώρα σιγή, φωτιά στο σώμα στο νου αέρας και ζηλοφθόνια Αυγή δροσάτη θε να χαράξει στο νου τις σκέψεις ν' αναταράξει Αέρας απ' το παραθύρι όνειρα παίρνει, λύπες αφήνει Φεύγεις εσύ φεύγω εγώ κι οι δυο μας στο φευγιό ο δρόμος μας ήτανε γραφτό όλο να γίνεται μονός Ξάφνου διπλός γίνεται αυτός όμως στην πόρτα γράφει ο καιρός οι δυο μας πάντα γελαστά σαν κατευόδιο το &quo

Το ζεστό νερό

Εκείνο το πρωί... Το ζεστό νερό μου θυμίζει κάθε πρωί πως δεν έχω τίποτε άλλο ζωντανό κοντά μου. Γύθειο - Πελοπόννησος Γύθειο - Λιμάνι Γιώργος Σεφέρης Τετράδιο Γυμνασμάτων /Σχέδια για ένα καλοκαίρι, '30 Λέξεις κλειδιά: #νερό #ζεστό #ζωντανό Chopin ( σχετικά ) 📜 Nocturne - Ζωγραφικό έργο Vincent Van Gogh

Στις σκιές της νύχτας

Στις Σκιές της Νύχτας Shadows of the night Bluebird Sialia Sialis ↝ info Αέναος Κύκλος Στις σκιές της νύχτας όλα σβήνουν Μικρή πυγολαμπίδα στο φως το λιγοστό στο προσκεφάλι σου όνειρα πικρά λουλούδια που φωτίζει. Της μέρας οι απαντοχές, οι μάταιες οι σκέψεις μακριά πια πετούν σύννεφα που 'διωξε ο άνεμος. Της ασημένιας και μονότονης βροχής πέφτουν οι γκρίζες στάλες κι είναι τα δάκρυα που κυλούν σε σφαλισμένο τζάμι. Μα μη λυπάσαι αύριο μέσα στη βροχή ολόλαμπρος ο ήλιος και πάλι θα προβάλει ξανά μέσα στη λάμψη του ο ουρανός θα στέρξει χαρωπός. Τη νύχτα λάμψεις των αστεριών πετράδια ψευδαπάτης  τάσι ασημένιο της σπονδής ποτήρι απαστράπτον της γιορτής και πάλι θα υψώσεις. Τελευταία λόγια του Μ. Καραγάτση πριν πεθάνει: Ας γελάσω 😊 😍 Αρχική δημοσίευση εδώ Shadows in the Dark 💙 Nick Wilson Let the sunshine in 💙💙 The Flesh Failures